Åse Eg Jørgensen

Kortlægning

28. maj 2010
27. juni 2010

Kortlægning af Åse Eg Jørgensen

28. Maj – 27. juni 2010

Pressemeddelelse – udstilling i Danske Grafikeres Hus

Fra 28. maj til 27. juni viser Danske grafikeres Hus udstillingen Kortlægning: Et undergrundsanliggende og 6 statistiske udsagn af Åse Eg Jørgensen

Åse Eg Jørgensen, grafisk designer og medredaktør af kunsttidsskriftet Pist Protta, er inviteret i egenskab af ‘grænsegænger’ – mellem forskellige fagligheder: kunst / grafik som tilrettelægning, korttegning og design / grafik som kunstnerisk udtryksform – til at stå for en udstilling, der handler om kort, som det til eksempel kan ses i publikationen Pist Protta Atlas (nr. 58).

En kortlægning har som regel et geografisk gundlag, er forbundet til sted eller steder. Det kortlagte kan fx udtrykkes ved at tegne et kort over resultaterne, ved at vise resultaterne som statistik eller som dokumenterende billedmateriale fx foto.

Udstillingen er en kortlægning af Foreningen Danske Grafikere og udstillingsstedet i Sølvgade. Udstillingsstedets nederste, forreste rum viser en kortlægning af rummet i 1:1. På gulvet vises en fremstilling af undergrunden under udstillingsstedet. På væggen vises den tilhørende signaturforklaring. Kortet tegnes op direkte på gulvet og får dermed karakter af stregtegning.

Denne kortlægning er influeret af Jorge Luis Borges, som har en tekst om en mand der vil lave et perfekt kort og ender med et kort i 1:1. Denne tekst indgår i et udstillingskompendium sammen med andre mindre tekster om kortlægning.

Kortet i 1:1 er naturligvis som kort overdimensioneret. For publikum betyder det at de befinder sig i et kort og ikke kun ser på et kort. Kortet kan ikke overskues, publikum bliver agenter i kortet, kan opleve sig selv som kæmper eller lilleputter – som Alice og kortspillet (Alice i eventyrland). Selvom kortet ikke kan overskues kan det sagtens aflæses og viser sig at afdække ellers usynlige vilkår for stedet.

Det øverste rum viser statistiske udsagn om Danske Grafikere baseret på foreningens arkiver. Statistikken bruges som et middel til at fremstille konkret kunst. Udstillingen lægger sig mellem formidling og æstetik / træsnit genereret ud fra eksakte statistiske oplysninger, med et selvstændigt æstetiske udtryk.

Udstillingen ledsages af to meget forskellige serieproducerede værker i bogform, dels et lille kompendium med tekster om kort og kortlægning, der relaterer til udstillingen og dels en uafhængig fotobaseret fold-ud-bog Udflugter med tog, der viser situationer fra en togtur til Amsterdam.

I udstillingsperioden vil der være enkelte særarrangementer, som annonceres løbende, det første er Atlastræf som foregår 10. juni kl 17-19 i Danske Grafikeres Hus.